O nama

Ciglarstvo u Smederevskoj Palanci ima veliku tradiciju. Organizovaniji početak rada vezan je za manufakturni način proizvodnje uz korišćenje primitivnih sredstava za proizvodnju pune opeke. Današnji izgled savremene ciglane, IGM OPEKA, je gradila u više faza.

Prvi organizovani počeci se vezuju za april 1898. godine kada je pored Beograda, Niša i Leskovca počela sa radom ciglana u Palanci koju su izgradili braća Dimić, gde se pravio biber crep i cigla. Po tada tzv. “ringofen” peći sa dimnjakom ceo ovaj kraj je dobio naziv Ringlov.

Pored ove ciglane, Palanka je imala još dve koje su izgrađene od 1920. do 1930. godine, na mestu bivše direkcije “Uzor”-a i bolnice “Stefan Visoki”, a negde oko 1923. godine ciglanu braće Dimić kupio je Manojlo Torbica, došavši iz Rusije gde je bio predstavnik Dunavskog Lojda.

Prekretnicu u razvoju “OPEKE” predstavlja i 1961. godina i njeno ulaženje u GIO “Jedinstvo” kada je počela sveobuhvatna modernizacija pogona. 1993. godine akionarsko društvo postaje i ulaganjem u najmoderniju tehnologiju počinje da je svrstava u vodeće kolektive opekarske proizvodnje u Srbiji.

Izvršenom privatizacijom 2003. godine, širenjem tržišta i van zemlje gde izvoz iznosi 20%, dobijanjem sertifikata ISO 9001 i 14001, stalnim povećanjem obima proizvodnje i širenjem asortimana i usavršavanjem tehnologije rada, zaštitom ekološke sredine, OPEKA a.d. u Smederevskoj Palanci postaje nosilac razvoja privrede ovog kraja.

Industrija građevinskog materijala “OPEKA” DOO u svom proizvodnom asortimanu nudi opekarske proizvode koji se odlikuju izuzetnim kvalitetom i pouzdanošću a svojim karakteristikama predstavljaju najpovoljnije rešenje za stabilnu i kvalitetnu izgradnju objekata za stanovanje i poslovnog prostora.

Rukovodstvo akcionarskog društva i menadžment sa većinskim privatnim vlasništvom funkcioniše po principima timskog rada, koristeći sve prednosti ljudskih kvaliteta i kompatibilnost prirodnih i društvenih resursa sa sloganom OD VEKA – DO VEKA OPEKA, akcionarsko društvo obećava ono što može i ispunjava što obeća, i svojim radom spaja tri veka u privrednom životu ovog kraja.

Sam životni ciklus društva ukazuje  na dužno poštovanje, a najsavremenija oprema, sposobnost zaposlenih, podsećaju na poštovanje osnivača i njegovo sagledavanje razvoja, prelazeći Evropske norme, pre svega po tonama proizvoda po zaposlenom.

Danas “IGM OPEKA” DOO proizvodi sedamdeset pet miliona jedinica normalnog formata potpuno automatizovanim procesom, plasirajući svoje proizvode u okolnim zemljama i svim bivšim republikama SFRJ.

Danas pored postojećeg programa “IGM OPEKA” DOO je sposobna da u svakom trenutku na najbrži i najkvalitetniji način proizvede po porudžbini bilo koji element koji se u svetu koristi za brzu i modernu gradnju sa visoko postavljenim tehničkim i tehnološkim uslovima u primeni asortimana prema željama kupca.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien